Rotatiegieten

De stappen in het kort

1.   Een 3D-tekening voor het product maken.
2.   De matrijs maken aan de hand van de tekening.
3.   De matrijs op de machine monteren en vullen met kunststof poeder.
4.   De matrijs gaat in de oven.
5.   De matrijs gaat in de koeling.
6.   De matrijs gaat naar het vul- en losstation, waar het product eruit wordt gehaald.
7.   Eventueel wordt de matrijs opnieuw gevuld voor de volgende cyclus.
8.   Eventueel worden er gaten of contouren gefreesd met de 5 assige freesmachine.

Stap 1.

Voor het produceren van kunststof producten door middel van rotatiegieten wordt eerst een matrijs gemaakt. Deze is gemaakt van aluminium of plaatstaal.

Stap 2.

De matrijs wordt gemaakt aan de hand van 3D-tekeningen die door u worden aangeleverd of die wij in samenspraak met u ontwikkelen. Een matrijs bestaat uit twee of meer delen. Tevens kunnen er in de matrijs inserts geplaatst worden voor de montage van andere onderdelen aan het product.

Stap 3.

De matrijs wordt op de rotatiegietmachine gemonteerd en gevuld met kunststof poeder (PE of PP).

Stap 4.

Daarna gaat de matrijs al draaiend in een oven waar het circa 280 °C is. In de oven smelt het poeder, waarna het begint te plakken aan de binnenwand van de matrijs. Dit proces gaat door tot alle poeder is gesmolten. Door het continue draaien wordt de kunststof egaal verdeeld over de wand van de matrijs.

Stap 5.

Als al het poeder is gesmolten draait de matrijs al roterend door naar zijn volgende station: de koeling. In de koeling blijft de matrijs ronddraaien tot deze de vooraf ingestelde temperatuur heeft bereikt. Door het koelen hardt de vloeibare kunststof uit tot een hard product.

Stap 6 & 7

Als de temperatuur is bereikt, draait de matrijs door naar het vul- en losstation, waar het product uit de matrijs wordt gehaald. Vervolgens wordt de matrijs hier ook weer gevuld, zodat de volgende cyclus kan starten.

Stap 8

Indien gewenst kunnen wij uw producten volledig bewerken met onze 5 assige freesbank. Afmeting 500 x 200 x 150 cm